Reverzní technika, fotografie kobylky, Karel Chytil

Jak fotit super makro levně bez makroobjektivu – reverzní technika (první část)

Jak fotit super makro levně bez makroobjektivu – reverzní technika (první část) 602 400 Karel Chytil

Úvod

Napsat souhrnný článek o technice reverzního uchycení objektivu je vcelku složitý proces, zejména kvůli mnoha teoretickým a praktickým poznatkům a nastoleným otázkám co vynechat, do jaké míry zabrousit, aby se stále jednalo o obecný článek, jaké parametry dodržet. Přesto se pokusím stručně a jednoduše popsat problematiku, jak pro ty čtenáře fotografy, kteří se s reverzem nikdy nesetkali, tak pro ty, kteří ať už zkoušeli či se zajímali o tento, v minulosti velmi oblíbený a levný, postup zhotovování snímků (reverzní technika).

pokračovat ve čtení

Ezechielova vize, obraz

Ezechielova vize – Rafael /rozbor/

Ezechielova vize – Rafael /rozbor/ 1200 1667 Karel Chytil

Zde leží Rafael, kterého se za jeho života příroda obávala, a po jeho smrti chtěla sama zemřít.

pokračovat ve čtení

Typy uměleckých fotografů

Typy uměleckých fotografů 150 150 Karel Chytil

Umělecká fotografie

Většina fotografů a znalců světa se v průběhu svého života setká s pojmem umělecká fotografie. Estetická fotografie. Fine art fotografie. Tuze fajn fotografie. Divná fotografie. Definice pojmu je nejednotná a v jistých vědeckých kruzích i rozporuplná. Nám bude stačit jednoduchá pomůcka – jedná se o dílo, které vizuálně a esteticky vypadá zcela jinak než vaše fotografie.

Definováním typů uměleckých fotografů (v mé terminologii snímacích estétů) se zabývala již Rada Starších a Střízlivých ve večerních hodinách v létě roku devatenáct set po Kristu. Roční období bylo zvoleno čistě z důvodů pozorovacích – obecně teplé měsíce přejí výskytu subjektů. Vycházel jsem z původních pramenů uložených na půdě domku v Saint-Denis. Vzhledem k utajení místa nálezu nemohu sdělit přesnou polohu, ale našli byste jej necelých devět a půl kilometru od středu Paříže.

pokračovat ve čtení

Pátek aneb ideální den na další projekty

Pátek aneb ideální den na další projekty 150 150 Karel Chytil

Múza

Múza 150 150 Karel Chytil

Múza

Karel Chytil

Svit kmitá Tmou –
Struny Tónů bortí
Lana pavučin
Propletené…
Ruce milenců
pokračovat ve čtení

Back to top